Az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató gyógyszerésze - KÜLÖNDÍJAS

Dr. Kovács Gabriella
gyógyszertárvezető
Kertvárosi Patika

Dr. Kovács Gabriella pályázata

Rövid szakmai bemutatkozás

1992-ben szereztem gyógyszerész diplomát a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen, Szegeden. Az egyetem elvégzése után egy évig dolgoztam a Csongrád Megyei Gyógyszertári Központ egyik szentesi gyógyszertárában. Utána mintegy tíz éven át a Szentesi Kórház intézeti gyógyszertárában folytattam szakmai utamat.

Ezen évek alatt a Debreceni Egyetem Természettudományi Karán, Kémia programban, levelező Ph.D. képzésén vettem részt. 1996-ban szakgyógyszerészi oklevelet szereztem gyógyszerellátás és gyógyszerügyi szervezésből.

Az intézeti gyógyszertári munka kihívásainak nagyon sokat köszönhetek, adott egy szakmai alapot, egy nélkülözhetetlen szakmai magabiztosságot ahhoz, hogy 2003-ban a helyi Önkormányzattal együttműködve felépítsük és megnyissuk magángyógyszertárunkat ott, ahol korábban nem volt gyógyszertár, a szentesi Kertvárosban.

Ugyan abban az évben a gyógyszertár mellett, önkormányzati beruházásként megépült a Kertvárosi Egészségház is, pótolva azt a hiányt, hogy a város központjától távollévő kertvárosi lakóövezetben hozzáférhetővé legyen az egészségügyi alapellátás. A megnyitás óta, mintegy húsz éve vezetem aktívan a Kertvárosi Patika elnevezésű gyógyszertárat.

Szakmai motiváció

Hosszú évek óta küldetésemnek tekintem a betegek egészség értésének javítását, a páciensek hatékony edukálását, és nem utolsó sorban aktív mozgásra biztatását.

A közforgalmú gyógyszertári munka során, a mindennapi gyakorlatban a gyógyszerek expediálása elválaszthatatlan a betegek edukációjától, széles körű tájékoztatásától. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az általam vezetett gyógyszertárban valamennyi szakdolgozó számára ez már alapvetés, egyformán gondolkodunk. Az egység a hivatástudatunkat tükrözi, mely erősít minket mindennapi célunk megvalósításában.

A szakmai tudás mellett a kommunikációs képességeket legalább annyira fontosnak tartom. Én magam és csapatom tagjai rendszeresen veszünk részt szakmai képzéseken. A kötelező képzéseken túl egyéb szakmai képzéseken, amikor csak időnk engedi. Több napos kommunikációs és konfliktus kezelési tréningekre is elmegyünk, sokat tanulunk ezekből. Ha online képzési lehetőség is van, azt is megragadjuk.

Amikor szakmai konferenciákon veszek részt, sokszor visszatérő téma, hogy a klinikai vizsgálatok során és a mindennapi gyakorlatban jelentős eltérések figyelhetők meg a terápiás eredményekben. A különbségek egy része a nem megfelelő beteg-együttműködésben keresendő. Ez jelentős probléma a krónikus betegségek kezelésében, mint az asthma, COPD, diabetes, vagy a szív-, és érrendszeri betegségek. A csökkent beteg-együttműködés, amellett, hogy veszélyezteti a kezelés eredményességét, jelentősen növeli az egészségügyi erőforrások felhasználását is.

A Complience növelése érdekében Igyekszünk jól kommunikálni pácienseinkkel, hogy segítsük megőrizni egészségüket, meghosszabbítani minőségi életüket.

Jó gyakorlat bemutatása

Az egészségfejlesztés olyan folyamat, amely képessé teszi az embereket arra, hogy fokozzák kontrolljukat egészségük felett, illetve javítsák azt. Kétségtelen, hogy az egyénnek észszerű felelősséget kell vállalnia a saját egészségéért.

Társadalmi szinten kívánatos eradikálni, lecsökkenteni, a betegségek és fogyatékosság előfordulását, ha mindez nem valósulhat meg az előfordulásukat lassítani, vagy késleltetni.

Mi, egészségügyi szakemberek ismerjük a megelőzés jelentőségét.

Egészségügyi prevenció

1.1. Alapelvek és Fajtái:

A prevenció az egészségügyi terület fontos pillére, és alapvetően három fő típusba sorolható: primer, szekunder és tercier prevenció.

Primer prevenció: A betegség kialakulásának megakadályozása, a kiváltó tényezők és rizikófaktorok figyelemmel kísérése, csökkentése vagy felszámolása. A primer prevenció célja az egészséges egyének egészségének megőrzése. Például: életmódváltásra ösztönzés, védőoltások.

A primer prevenció középpontjában az egészség általános védelme és támogatása áll. Célja az egészségkárosodás, és a megbetegedés bekövetkeztének megelőzése, a fizikális ellenálló képesség, a mentális jólét, megőrzése és erősítése, a fertőzőbetegségekkel szembeni védettség erősítése.

Szekunder prevenció: A betegségek korai felismerése, még olyan stádiumban, amikor még nem váltanak ki tüneteket. A betegségek korai felismerése leginkább szűrővizsgálatok által lehetséges.

Tercier prevenció: A tercier prevenció a már meglévő betegségek kezelését és a szövődmények megelőzését tűzi ki célul. Például: rehabilitáció, krónikus betegségek kezelése, komplikációk megelőzése.

1.2. Prevenciós Intervenciók összefoglalása:

Az egészségügyi prevencióhoz számos intervenció szükségeltetik, amelyek hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez és a betegségek visszaszorításához.

 • Egészségnevelés és tudatformálás: Fontos az emberek egészségtudatosságának növelése és az egészséges életmódra való ösztönzés. Az oktatás és tájékoztatás kulcsszerepet játszik ebben.
 • Életmódváltás és egészséges életmód promóciója: A helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, továbbá a dohányzás és más függőségek elkerülése alapvető fontosságú az egészség megőrzése érdekében.
 • Immunizáció és védőoltások: A védőoltások hatékonyan védenek a különböző fertőző betegségek ellen, és a járványok terjedésének megelőzésében kulcsszerepük van.

A világ különböző részein számos sikeres szűrési program létezik, amelyek kulcsfontosságúak a betegségek korai felismerésében és az egészségügyi eredmények javításában. Íme néhány példa:

 • A mammográfiás szűrések számos országban jelentősen hozzájárultak az emlőrák túlélési arányának növeléséhez.
 • Világszerte dohányzásellenes kampányok és dohányzás elleni intézkedések hatására a dohányzás előfordulása jelentősen csökkent. Ennek következtében a tüdőrák és szív-érrendszeri betegségek kockázata is csökkent.
 • Több országban hatékony HPV-szűrési programot vezettek be a méhnyakrák elleni küzdelemben. Az évente végzett ellenőrzések lehetővé teszik a HPV-fertőzés korai felismerését, és így a méhnyakrák kialakulásának megelőzését.

1.3.A szűrések hatásainak értékelése

Az eredmények értékelése kulcsfontosságú a szűrési programok hatékonyságának felmérésében. Ezt a következőképpen tehetjük meg:

 • Epidemiológiai adatok elemzése: A szűrés előtti és utáni időszakban összegyűjtött epidemiológiai adatok segítenek azonosítani a betegség előfordulásának változásait. Az esetek számának csökkenése vagy a korai diagnózisok növekedése pozitív eredményekre utalhat.
 • Betegségspecifikus mutatók: A szűrési program hatékonyságát gyakran különböző mutatók segítségével értékelik. Ilyen mutatók lehetnek például a korai diagnózisok száma, a betegségen átesettek túlélési aránya, vagy a betegséggel összefüggő költségek csökkentése.

Részvétel és követés: A szűrési programok hatékonyságát befolyásolja a lakosság részvétele és a pozitív szűrési eredmények utáni megfelelő kezelés és követés.

Ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni az értékelés során.

2. Adherencia jelentősége

A szakmai berkekben sokat emlegetett adherencia kulcsfontossága nem kérdés a gyógyító tevékenységben.

Az adherencia WHO szerinti definíciója „az egyén egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlásoknak megfelelő viselkedése a gyógyszerszedés, diéta és az életmódváltozás területén”.

Amikor mi a patikában megfogalmazzuk prevenciós céljainkat, aktivitásunkat, akkor éppen az adherencia alapjait használjuk fel.

Pontosabban, ajánlásokat teszünk, három pillér köré építve.

 • gyógyszerszedés
 • megfelelő, személyre szabott étrend
 • életmódváltozás

Az adherencia nem csak egy fogalom, hanem elérhető cél is. Betegtájékoztatással elérhető úgy, hogy egyeztetés jellegű párbeszédet folytatunk. Ám ennek érdekében megfelelő időt kell szánni arra, hogy a beteggel átbeszéljük a betegsége természetét, a lehetséges kockázatokat, szem előtt tartva a prevenciós lehetőségeket.

3. Út a secunder prevencióhoz

A secunder prevencióhoz az út leginkább a szűréseken keresztül vezet -ezt idejekorán felismertük.

A mára már menetrendszerűvé vált szűréseink magja 2015. októberében lett elvetve, amikor is a mi patikánk biztosította a gyógyszertári jelenlétet a Richter Egészségváros rendezvényén, Szentesen. Örömmel vállaltam el akkor ezt a feladatot, kihívásnak tekintettem. Akkor értettem meg, hogy mekkora tömegeket lehet megmozgatni egy ilyen értelmes rendezvényre, és hogy mennyire együtt tud működni, orvos, gyógyszerész, szakápoló, dietetikus, gyógytornász és további egészségügyi végzettségűek egy jó cél érdekében.

A Richter Egészségváros előadásain 175 fő, szűréseken mintegy 2300, csontsűrűségi vizsgálaton 225, kardiológiai vizsgálatokon 408 fő vett részt.

Gyógyszertárunkban abban a különleges helyzetben vagyunk, hogy ki tudjuk használni a szomszédos orvosi rendelők és szakszemélyzete adta lehetőségeket.

A Kertvárosi Gyógyszertár most már több éve szorosan együttműködik a Szentesen megalakult Kertvárosi Orvosi Konzorciummal. A konzorcium tagjai a gyógyszertár szomszédságában működő négy felnőtt, három gyermekkörzet és egy fogorvosi körzet is. A közösen, egyszerre megrendezett prevenciós szűrésekben mind az orvosi rendelők, mind a gyógyszertár aktívan közreműködik.

A gyógyszertári munka során látom, hogy a helyi populáció mekkora hányada érintett szív- és érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben. Egyre több embert érint az elhízás, és évről-évre szaporodik a valamilyen bőrrákban érintett betegek száma is.

Mivel az orvosi rendelő orvosai is ugyanezt veszik észre, nem nehéz egyetértésre jutni abban, hogy milyen témát válasszunk az adott, közösen megrendezendő szűrési napra. Közösen hirdetjük meg online csatornákon és hagyományos szórólapokon is a szűréseket, hogy minél több embert el tudjunk érni. A gyógyszertárban mi azokkal is találkozunk, akik nem járnak az orvosi rendelőbe, így sok munkánk van abban, hogy lehetőleg mindenkit tájékoztassunk az esedékes közös szűrésekről.

Elsősorban a környezetünkben élő helyi közösségeket célozzuk meg. Igyekszünk nemcsak az idősek, hanem a fiatalabb felnőttek érdeklődését is éberen tartani.

Az ingyenes szűrésekre ez idáig óriási érdeklődés van, be kellett vezetnünk az előzetes jelentkezést, mert az intézmények befogadóképessége és a szakszemélyzet kapacitása véges.

Érszűkület szűrés

Az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén. Az ezredforduló utáni években a világon az összhalálozás 29 százalékát jelentette. Ma Magyarországon 80 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben évente, amelynek oka az érelmeszesedés. Az érelmeszesedés korai (még tünetmentes időszakban) szűrésére egy egyszerű és gyors vizsgálat alkalmazható, a BOKA/KAR INDEX meghatározás. A megfelelő eszköz birtokában az index meghatározása ma már csak 2-3 perces vizsgálatot igényel! A boka-kar index a felkaron mért vérnyomás aránya a bal/jobb bokán mért nyomáshoz. A BOSO készülék a boka-kar index (ABI) automatikus meghatározását biztosító mérőeszköz, mely a perifériális artériás betegség korai diagnosztizálásához nyújt segítségét.

Ajánlott a boka-kar index, mint kardiovaszkuláris rizikó marker rendszeres kontrollja.

Az évek során többször történt már érszűkület szűrés az orvosi rendelőkben BOSO készülékekkel, Boka/kar index és pulzushullám sebesség meghatározásával. A vizsgálat után, orvosi konzultációt követően javaslattal ellátott nyomtatott eredményt a páciens kezéhez kapja.

„Csak ezért jöttem, hogy megköszönjem a lábamat!”

Jó érzés, amikor megköszönik azok a betegek a munkánkat, akiket a rendelőbe irányítottunk érvizsgálatra és fény derült olyan problémára, ami egy beavatkozással ugyan, de megmentette az alsó végtagjukat. Ilyen köszönetek mindig mindenkit megerősítenek abban, hogy van értelme energiánkat és időnket áldozni prevenciós munkára.

Napfényvédelmi tanácsadás

Én személy szerint elfogadok olyan civil felkéréseket is, amikor a kistérségünkben családi nap programjában sok-sok kulturális – és sport program mellé a szervező szeretne egy egészségügyi témát is bevenni. A Covid járvány tavalyi évében civil kezdeményezésre megrendeztek egy szabadtéri rendezvényt, a Kertvárosi Expo-t. Mivel ez tavasszal volt, nagy érdeklődés övezte a fényvédelmi tanácsadásomat. A fényvédelem mellett nagyon sok téma szóba jött, sok kérdés és probléma felhalmozódott az emberekben a három Covid év alatt. Sok probléma rejtve maradt, vagy nem tudtak az emberek problémáikkal kihez fordulni, így igyekeztem legjobb tudásom szerint válaszolni.

Bőrrák, melanoma szűrés

A rendelőben bőrgyógyász bevonásával szokott történni. Az utóbbi évtizedekben a betegség előfordulásának gyakorisága drámai növekedést mutat a kaukázusiként számontartott fehér bőrű embertípusnál. A 100.000 lakosra eső új megbetegedések számának növekedése 4,3%-os emelkedéssel az összes egyéb rosszindulatú daganatot megelőzi. Magyarországon mintegy 900-1000 új megbetegedés fordul elő évente. A festékes anyajegyek jelentősége a rosszindulatú daganatok kialakulásában (bazalioma és melanoma) igen fontos. Érdemes felhívni a figyelmet a fényvédelem, az önvizsgálat, és a szűrővizsgálat jelentőségére, ezért a szűréssel párhuzamosan mindig van a gyógyszertárban napfényvédelmi tanácsadás, amiben valamennyi gyógyszerész és szakasszisztens részt vesz. Több olyan beteget irányítottunk már azonnal a rendelőbe a bőrgyógyász szűrésére, akinél aztán igazolódott a bazalioma. Évek óta tartunk ilyen tanácsadásokat, de még midig nagyon sok páciensünk meglepődik azon, hogy télen is van káros UV sugárzás, és felhős időben is, továbbá van olyan UV sugár, ami az ablaküvegen vagy autóüvegen keresztül is okozhat károsodást. A fényvédelmi tanácsadáshoz kapcsolódóan mindig tartunk bőrápolási tanácsadást is a gyógyszertárban.

A felvilágosító kampányt még az erős UV sugárzás előtt kell megtenni.

Évek óta jó kapcsolatot ápolunk a Szentesi Egészségfejlesztési Iroda szakembereivel. Segítségükkel csontsűrűség-, testösszetétel-, vércukor- és koleszterinszínt mérésre van lehetősége a felnőtt klienseknek az általunk szervezett egészség napokon.

Mindennapi munkánk során tapasztaljuk, hogy milyen rossz a magyar lakosság szájhigiénés állapota.

Ezért felvettük a gyógyszertárban a listára a fog- és szájhigiénés tanácsadást is. Igaz a rendelőkben nincs fogászati rendelés, de mivel a Kertvárosi Orvosi Konzorciumhoz tartozik fogorvos is, örömmel csatlakozik az orvosok által nyújtott szűrésekhez.

Az elhízás témakörében a rendelőbe dietetikust szoktunk hívni, aki a túlsúlyos gyerekek és szüleik kérdésire igyekszik válaszokat és tanácsokat adni.

A sportolás és az egészséges életmód fényében generációkat összehozva is szerveződhet olyan esemény, ahol az aktív kikapcsolódás és a szabadidő interaktív eltöltése a cél.

Hosszú távú cél, hogy Szentesen fejlődjön az egészségtudatos életmód, igény jelentkezzen aktív mozgásra.

A jó gyakorlat újszerűségének, társadalmi és szakmai jelentőségének bemutatása

Örömmel tölt el, hogy évekkel ezelőtt felismertem, hogy messzemenően kihasználhatjuk - hatékony prevenciós tevékenység céljából- gyógyszertárunk azon adottságát, hogy orvosi rendelők közvetlen szomszédságában található. Ezáltal az évek során hozzájárulhattam a kistérségünkben élők életminőségének javításához.

Azáltal, hogy ezt a gyakorlatot megosztom, bármelyik gyógyszerész kolléga, akinek a gyógyszertára hasonló elhelyezkedési adottságokkal rendelkezik, követheti, személyre szabhatja, tovább fejlesztheti prevenciós munkánkat.

Hogyan történik a lakosság szűrési programon való részvételének ösztönzése?

A szűrési programok hatékonysága szorosan összefügg a lakosság részvételével. Az ösztönzés és felvilágosítás fontos szerepet játszik ebben a folyamatban:

 • Tudatformálás: Az információ terjesztése a szűrésekről és azok jelentőségéről segít a lakosság meggyőzésében. Tudatformáló kampányok, helyi újság, helyi rádió vagy televízió, szórólapok, oktatási anyagok és online médiafelületek használata kulcsfontosságú.
 • Hozzáférhetőség: A szűrési programoknak könnyen elérhetőnek kell lenniük
 • Felhívás a részvételre: Az aktív felhívások, például emlékeztetők és meghívók küldése részvételre ösztönzik a lakosságot.
 • Ezen kívül az egészségügyi szakemberek, orvosok, körzeti ápolók, gyógyszerészek személyes tanácsai is kulcsfontosságúak lehetnek.

Ezen intézkedések együttes alkalmazásával növelhető a lakosság részvétele a szűrési programokban, ami hozzájárul a programok hatékonyságához és a betegségek korai felismeréséhez.

Az egészségügyi szakemberek, orvosok, ápolók, gyógyszerészek személyes tanácsai elsődleges szerepet játszanak a lakosság részvételének ösztönzésében a szűrési programokban. Ezek a tanácsok a betegek számára hitelesebbek és egyéni igényekre szabottabbak lehetnek, mint az általános információk vagy a tömegkommunikáció.

Vizsgáljuk meg, miért van ez így!

 • Hitelesség és bizalom:
  - Az egészségügyi szakemberek, orvosok, gyógyszerészek az egyének számára hiteles források. Amikor egy-egy orvos vagy gyógyszerész tanácsot ad a szűrések fontosságáról és a részvétel szükségességéről, az mélyebb hatást gyakorol a betegekre, mivel a bizalom és a hitelesség szempontjából kiemelkedőnek számítanak. A betegek hajlamosabbak lehetnek követni az orvosuk vagy gyógyszerészük ajánlásait, mivel hisznek a szakértelmében és gondoskodásában.
 • Egyéni igényekre szabás:
  - Az orvosok és gyógyszerészek képesek személyre szabni üzeneteiket és tanácsaikat az egyének egészségi állapotához és kockázataihoz illesztve. Ez azt jelenti, hogy az orvos vagy gyógyszerész a betegségekkel vagy az egészségügyi állapottal kapcsolatos egyéni kockázatokról és szükségletekről beszélhet a beteggel. Például egy olyan személy esetében, akinek családi anamnézisében előfordult bőrrák, részletesen elmagyarázhatjuk, miért fontos az adott szűrés és miért ajánlott a rendszeres részvétel.
 • Kérdések megválaszolása:
  - Az orvosok és gyógyszerészek a betegek kérdéseire és aggodalmaira is választ tudnak adni. A betegek gyakran aggódnak a szűrési folyamat, vagy a vizsgálat eredményeivel kapcsolatban. Az orvosok és gyógyszerészek segíthetnek eloszlatni ezeket az aggodalmakat és információt nyújthatnak, ami segít a betegeknek megérteni a szűrési folyamatot és annak fontosságát.
 • Részvétel ösztönzése:
  - Az egészségügyi szakemberek aktívan ösztönözhetik a betegeket a szűrések részvételére. Ezt megtehetik személyes beszélgetések során, írásos ajánlásokkal, vagy akár a betegeknek időpontot is felajánlva a szűrésre. Az orvosok és gyógyszerészek példát mutathatnak a saját egészségtudatos magatartásukkal, ami tovább ösztönözheti a betegeket.
 • Együttműködés és bizalomépítés:
  - A gyógyszerészek és a betegek közötti jó kommunikáció és együttműködés kulcsfontosságú a szűrési programok sikeréhez. A gyógyszerészek a betegekkel való kapcsolatokban a bizalmat építik és a pozitív kommunikációt, ami növelheti a betegek hajlandóságát a szűréseken való részvételre. A gyógyszerészek képesek hosszú távú kapcsolatokat is kialakítani a betegekkel, ami éveken keresztül is ösztönözheti a rendszeres szűrési részvételt.
  - Összességében a gyógyszerész személyes tanácsai és támogatása kiemelkedő fontosságú a lakosság számára, hogy felismerjék a szűrések jelentőségét és aktívan részt vegyenek ezekben a programokban. A gyógyszerészek segítségével növelhetjük a betegségek korai diagnózisát, ami hozzájárulhat az egészségügyi eredmények javításához és a társadalom egészségügyi terheinek csökkentéséhez.

Prevenciós gyakorlat társadalmi jelentősége

Társadalmi Hatások:

Az egészségügyi prevenció és szűrések jelentős társadalmi hatásokkal járnak:

 • Az egészségügyi rendszerek terhelésének csökkentése: Az egészségmegőrzés és a betegségek korai felismerése hozzájárul a kórházi ápolásra és sürgősségi ellátásra szoruló esetek számának csökkentéséhez.
 • Életminőség és várható élettartam növelése: A prevenció és szűrések révén az emberek egészségesebb életet élhetnek, hosszabb élettartammal és jobb életminőséggel. Az aktív, egészségben töltött évek száma jelentősen megnövekedhet.

Prevenciós gyakorlat szakmai jelentősége

A prevenció és a szűrések szakmai területen is rendkívül fontosak:

 • Az orvosok, gyógyszerészek és más egészségügyi szakdolgozók szerepe: Az egészségügyi szakemberek kiemelkedően fontos szerepet játszanak a prevenció és szűrések tervezésében, lebonyolításában és értékelésében.
 • Kutatás és fejlesztés lehetőségei: A prevenció és szűrések területén folytatott kutatások és fejlesztések új módszereket és technológiákat hozhatnak létre a betegségek korai felismeréséhez és megelőzéséhez.
 • Szakmai szervezetek és együttműködések: Példa értékű a különböző területeken dolgozó egészségügyi szakemberek összefogása.

  A prevenció és szűrések előmozdításához fontosak a szakmai szervezetek és az egészségügyi szakemberek közötti együttműködések, amelyek segítik az információk és legjobb gyakorlatok egymás közötti megosztását, cseréjét.

Szakmánk kihívása, elérni az adherenciának azt az esetét, ami már konkordancia.

Külső motiválás helyett valódi belső motiváció kell a beteg-együttműködés javításához. A betegek egészségtudatosságára és gyógyulni akarására kell építeni, továbbá kívánatos, hogy tudatosodjon a betegek személyes felelőssége. A jól megválasztott prevenciós programok segítségünkre vannak.